Barion Pixel

Blog

Kittenberger Kálmán: egy magyar gyűjtő Afrikában

2022. október. 20.

Kittenberger Kálmán a legnagyobb magyar Afrika-kutató, gyűjtő, vadász és író volt, akinek kalandos élete megpróbáltatásokban jócskán bővelkedett. „Az utolsó vadászat” címmel dokumentumfilm készült az élete egy darabkájáról, amelyben barátja, Fekete István segítségével mutatja be az alkotás, milyen ember volt Kittenberger.

Szendrei Judit: Pillangók dicsérete

2022. szeptember. 18.

Előző bejegyzésünkben már bemutattuk Szendrei Judit bélyeggel festő művész egyik alkotását, amely szabályosan elrendezett, spirális alakzatot formáló méheket ábrázol. Új alkotása szintén rovarokat illusztrál, viszont ezúttal lepkéket. Az alkotás címe: Pillangók dicsérete.

Sorsuk a halál

2022. július. 26.

Szendrei Judit bélyeggel festő művész, aki által a bélyegek életre kelnek és létrejön valami egyedi és különleges. Egyik ilyen alkotása a „Sorsuk a halál” címet viseli, amely a hím méhekről és herékről szól.

Lepkék szárnyára festeni? Igen!

2021. október. 14.

Cristiam Ramos egy olyan mexikói művész, aki újragondolta a festészet fogalmát: ismert műalkotásokat vagy ismert embereket fest lepkeszárnyakra.

Walter Rothschild: akiről rovarokat neveztek el

2020. október. 11.

Walter Rothschild-nak a galapagosi teknősök és a madarak (főleg a kazuárok) mellett a fő szenvedélye a rovarok voltak. 153 rovar, 58 madár, 17 emlős, 3 hal, 2 hüllő viseli a nevét.

Lepke ábécé

2020. május. 07.

Kjell Bloch Sandved norvég természetfotós észrevette, hogy a lepkék szárnymintázatai látványos formákat alkotnak, és azok hasonlítanak az ábécé betűire. Ennek eredményeként létrehozta a Pillangó ábécét.

Kolibri drón vs. Pompás királylepke

2020. május. 02.

Egy kolibrinek álcázott drón segítségével tanulmányozták a mexikói hegyekben a Pompás királylepkéket (Danaus plexippus). A lepkék nem tekintik ellenségesnek a kolibriket, így a drón jelenléte nem zavarta a mintegy félmilliárd egyedből álló rajt.

Kihalt lepkefajok

2019. november. 17.

Az elmúlt évek során számos lepkefaj tűnt el a Földről. A fajok eltűnése részben egy természetes evolúciós folyamat, nagyrészt viszont a felelőtlen emberi beavatkozások következménye.

A halálfejes mézlopó

2019. október. 26.

A koponyaszerű mintázat és a természetfeletti erőktől, démonoktól való félelem már nagyon régóta ismertté tette az Acherontia fajokat. Ezzel a különleges tormintázattal három szender faj büszkélkedhet: az Acherontia styx, az Acherontia lachesis és az Acherontia atropos.

Irizáló lepkék: a morphok

2019. február. 18.

A pikkelyek nemcsak pigmentáltak, de vastagságuktól és elrendeződésüktől, sűrűségüktől, finom lemezes vagy rácsos szerkezetüktől függően különböző fizikai színeket produkálnak. Ez az irizálás. A fizikai és kémiai színek kombinációi a morpho fajokat rendkívül dekoratívvá teszik.

Lepkék a művészetben

2018. december. 16.

A lepkék mindig is jelen voltak a művészetben, a szabadság, az átalakulás és az élet szimbólumaiként. Nem csak a 20-21. századi képzőművészeti termékeken jelennek meg, hanem a reneszánsz és az impresszionista műalkotásokon is, sőt az ókori falfestmények jellegzetes és gyakori motívumai voltak.

Nézd anya, egy kolibri!

2018. december. 09.

Létezik a világon egy nagyon különleges lepkecsalád, amelynek repüléstechnikája hasonlít a kolibri madarakéhoz. Ezek a szenderfélék (Sphingidae). Repülésük gyors, sajátos és surrogó hangot hallatnak, akárcsak az apró madaraké. Hazánkban kolibrifélékkel maximum az állatkertekben találkozhatunk, viszont jó néhány szenderfélét megfigyelhetünk szürkületkor a virágok környékén.

Gigantikus lepkék II. rész

2018. november. 22.

Az Ornithoptera alexandrae nőstények szárnyfesztávolsága 25-32 cm, színük csokoládébarna. A hímek kisebbek, szárnyaik szélessége 17-20 cm, viszont sokkal színesebbek, mint a nőstényeké: keskenyebb szárnyuk fekete és akvamarin színekben pompázik.

Gigantikus lepkék I. rész

2018. október. 16.

Az Atlaszlepke nem csak a legnagyobb szárnyfesztávolságú lepke a Földön, hanem ennek a fajnak a szárnyfelülete a legnagyobb.

Lepke vagy pillangó?

2018. október. 02.

Vajon ugyanaz-e a kettő, vagy lehet valami eltérés? Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a két szó egymás szinonimája, s nincs köztük semmi különbség. Pedig ez nem igaz!

Phoebis philea + Anteos menippe, fekete keretben | #2590

Minden időben megèrkezett amit rendeltem. Talán mèg szebbek is a termèkek mint ahogy azt a kèpernyőn látjuk. Minden kèrdèsemre szinte azonnal választ kaptam. Nagyon meg vagyok elègedve. Köszönöm 😊

S. Márta (Dabas)
Morpho didius, fehér keretben #1631

Gyönyörű lepkék találhatók meg a webáruházban igényes keretbe foglalva. Szülinapi ajándékozottam azóta is törzsvásárlójuk 🥰
Két egyedi kérésemet is teljesítette az Insectum, lakásavatóba és esküvőre is tökéletes választás volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

S. Zsuzsanna (Hajdúszoboszló )
Papilio blumei, fehér keretben | #2365

A webáruház tökéletesen mutatja az árut,amit gyorsan és szépen ,szakszerüen becsomagolva küldenek.
Csak ajánlani tudom.

D. Aladár (Budapest)
Papilio ulysses, fekete keretben #2

Két gyönyörű lepke is díszíti az irodánk falát, amiket az Insectum webáruházból rendeltünk. Minden ügyfelünk a csodájukra jár! :) Csak ajánlani tudom a Péter által készített műalkotásokat, különösen azoknak akik egyedi lakberendezési tárgyra vágynak!

V. Ferenc (Debrecen)
Tropidacris dux, fekete keretben | #2356

Többször rendeltem, kiváló minőség, rugalmas szállítás, csak ajánlani tudom!

B. Noémi
Bankkártyás fizetés Barionnal