Blog

Lepkék szárnyára festeni? Igen!

2021. október. 14.

Cristiam Ramos egy olyan mexikói művész, aki újragondolta a festészet fogalmát: ismert műalkotásokat vagy ismert embereket fest lepkeszárnyakra.

Walter Rothschild: akiről rovarokat neveztek el

2020. október. 11.

Walter Rothschild-nak a galapagosi teknősök és a madarak (főleg a kazuárok) mellett a fő szenvedélye a rovarok voltak. 153 rovar, 58 madár, 17 emlős, 3 hal, 2 hüllő viseli a nevét.

Lepke ábécé

2020. május. 07.

Kjell Bloch Sandved norvég természetfotós észrevette, hogy a lepkék szárnymintázatai látványos formákat alkotnak, és azok hasonlítanak az ábécé betűire. Ennek eredményeként létrehozta a Pillangó ábécét.

Kolibri drón vs. Pompás királylepke

2020. május. 02.

Egy kolibrinek álcázott drón segítségével tanulmányozták a mexikói hegyekben a Pompás királylepkéket (Danaus plexippus). A lepkék nem tekintik ellenségesnek a kolibriket, így a drón jelenléte nem zavarta a mintegy félmilliárd egyedből álló rajt.

Kihalt lepkefajok

2019. november. 17.

Az elmúlt évek során számos lepkefaj tűnt el a Földről. A fajok eltűnése részben egy természetes evolúciós folyamat, nagyrészt viszont a felelőtlen emberi beavatkozások következménye.

A halálfejes mézlopó

2019. október. 26.

A koponyaszerű mintázat és a természetfeletti erőktől, démonoktól való félelem már nagyon régóta ismertté tette az Acherontia fajokat. Ezzel a különleges tormintázattal három szender faj büszkélkedhet: az Acherontia styx, az Acherontia lachesis és az Acherontia atropos.

Irizáló lepkék: a morphok

2019. február. 18.

A pikkelyek nemcsak pigmentáltak, de vastagságuktól és elrendeződésüktől, sűrűségüktől, finom lemezes vagy rácsos szerkezetüktől függően különböző fizikai színeket produkálnak. Ez az irizálás. A fizikai és kémiai színek kombinációi a morpho fajokat rendkívül dekoratívvá teszik.

Lepkék a művészetben

2018. december. 16.

A lepkék mindig is jelen voltak a művészetben, a szabadság, az átalakulás és az élet szimbólumaiként. Nem csak a 20-21. századi képzőművészeti termékeken jelennek meg, hanem a reneszánsz és az impresszionista műalkotásokon is, sőt az ókori falfestmények jellegzetes és gyakori motívumai voltak.

Nézd anya, egy kolibri!

2018. december. 09.

Létezik a világon egy nagyon különleges lepkecsalád, amelynek repüléstechnikája hasonlít a kolibri madarakéhoz. Ezek a szenderfélék (Sphingidae). Repülésük gyors, sajátos és surrogó hangot hallatnak, akárcsak az apró madaraké. Hazánkban kolibrifélékkel maximum az állatkertekben találkozhatunk, viszont jó néhány szenderfélét megfigyelhetünk szürkületkor a virágok környékén.

Gigantikus lepkék II. rész

2018. november. 22.

Az Ornithoptera alexandrae nőstények szárnyfesztávolsága 25-32 cm, színük csokoládébarna. A hímek kisebbek, szárnyaik szélessége 17-20 cm, viszont sokkal színesebbek, mint a nőstényeké: keskenyebb szárnyuk fekete és akvamarin színekben pompázik.

Gigantikus lepkék I. rész

2018. október. 16.

Az Atlaszlepke nem csak a legnagyobb szárnyfesztávolságú lepke a Földön, hanem ennek a fajnak a szárnyfelülete a legnagyobb.

Lepke vagy pillangó?

2018. október. 02.

Vajon ugyanaz-e a kettő, vagy lehet valami eltérés? Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a két szó egymás szinonimája, s nincs köztük semmi különbség. Pedig ez nem igaz!

Tosena albata kabóca, fekete keretben
A termékek “laikus” szemmel nézve is nagyon szépek. A rovarok nagyon jó állapotban vannak, és gyönyörűen vannak preparálva. A keret is szép, az egész ízlésesen van elkészítve. A vásárlás gyors volt, a csomag gondosan volt csomagolva, és sértetlenül megérkezett.
Bettina (Budapest)
Papilio blumei
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a különleges oldalra. Csodás bogarak és lepkék, stílusos közben szemet gyönyörködtető díszei lettek az otthonunknak. Külön nagy öröm számomra, hogy nem védett fajok kerülnek a kertbe.
Katalin (Szirmabesenyő)
Morpho helenor
Három, fehér keretű pillangót vásároltunk, amely a lakásunk egyik legszebb látványossága lett.
Zsolt (Debrecen)
Urania ripheus
Szépen kidolgozott munka, remekül illik a szobám falára! Különböző színeivel feldobja és hangulatossá teszi a szobát! Köszönöm!
Anett (Jászberény)
Bankkártyás fizetés Barionnal