Barion Pixel
Insectum magazin

Gigantikus lepkék I. rész

Attacus atlasHazánkban a legnagyobb lepke a Nagy pávaszem (Saturnia pyri), amelynek szárnyfesztávolsága 12-14 cm. Hatalmas méretének köszönhetően sokan megcsodálják ezt a védett, éjjeli lepkét. Viszont pár ezer kilométerrel arrébb – Indiában, Thaiföldön és a csodálatos Indonéz szigetvilágban – található a világ legnagyobb éjjeli lepkéje, amelyhez képest a Nagy pávaszem eltörpül. Ez az Atlaszlepke (Attacus atlas).

Az Atlaszlepke nem csak a legnagyobb szárnyfesztávolságú lepke a Földön, hanem ennek a fajnak a szárnyfelülete a legnagyobb. A nőstények a hímeknél is nagyobbak és súlyosabbak. Szárnyuk hossza elérheti a 26 centimétert.

A szárnyaik alapszíne a vöröses okkersárgától a sötét vörösbarnáig változó. Mind a négy szárnyat egy-egy nagy, háromszögű üvegablak díszíti.

Indiában selyméért tenyésztik. A selyemlepkével (Bombyx mori) ellentétben az Atlaszlepke selymét törött szálakban választja ki. Ez a barna, gyapjúszerű selyem (fagara) tartósabb, mint a selyemhernyó selyme.

A Fehér boszorkány…
Másik kontinensen él a szintén hatalmas éjjeli lepke, a Thysania agrippina (“fehér boszorkány”, “madárszárnyú moly”, “szellem lepke”). Ez a faj Közép- és Dél-Amerikában fordul elő, de Texas környékén is találkoztak már vele. Szárnyainak fesztávolsága 25-30 centiméter. A lepke érdekessége, hogy míg a szárnyai belső része fehér, szürke, hamvas alapszínű, addig a fonák rész barna, fehér pöttyökkel díszítve.

Thysania agrippina

Thysania agrippina (forrás: Wikipedia)

Caligo atreus, fekete keretben | #2771

Péter munkái kimagasló minőségűek. Egyedülállóak ebben az országban. Olyan maximalizmussal, türelemmel és precizitással dolgozik, ami szívből jövő elismerést érdemel. Minden egyes termék, amit tőle rendeltünk tökéletes. Napjában többször is megcsodáljuk a munkáit és bárki jön hozzánk mindenki ámulva "leragad" a keretek előtt. Nem csak a rovarok szépsége nyűgözi le őket, hanem a gondos és aprólékos elrendezés, feliratozás, a hibátlan preparálás is. A szállítás villámgyors és a csomagolás olyan alapos, hogy a rendelés kibontása felér egy karácsonyi ajándék kicsomagolásával. Mi egyértelműen rajongókká váltunk és hálásak vagyunk Péternek, amiért a természet lenyűgöző teremtményei, ilyen fantasztikusan értékes formában, gyönyörű otthonunk méltó díszeivé válhatnak.

V. Natasa (Páty)
Papilio ulysses, fehér keretben

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a különleges oldalra. Csodás bogarak és lepkék, stílusos közben szemet gyönyörködtető díszei lettek az otthonunknak. Külön nagy öröm számomra, hogy nem védett fajok kerülnek a keretbe.

S. Katalin (Szirmabesenyő)
Papilio maackii, fekete keretben | #1842

Mindegyik termék gyönyörű és különleges, szakértő kezekre utal. Ez a szakértelem e tenyésztett fajok pontos ismeretét feltételezi, a megismerés pedig megkönnyíti a fennmaradásukat. Ezt jó tudni...

Z. Mihály
Phoebis philea + Anteos menippe, fekete keretben | #2590

Minden időben megèrkezett amit rendeltem. Talán mèg szebbek is a termèkek mint ahogy azt a kèpernyőn látjuk. Minden kèrdèsemre szinte azonnal választ kaptam. Nagyon meg vagyok elègedve. Köszönöm 😊

S. Márta (Dabas)
Morpho didius, fekete keretben | #1921

A termékek "laikus" szemmel nézve is nagyon szépek. A rovarok nagyon jó állapotban vannak, és gyönyörűen vannak preparálva. A keret is szép, az egész ízlésesen van elkészítve. A vásárlás gyors volt, a csomag gondosan volt csomagolva, és sértetlenül megérkezett.

B. Bettina (Budapest)
Bankkártyás fizetés Barionnal