Barion Pixel
Insectum magazin

Gigantikus lepkék I. rész

Attacus atlasHazánkban a legnagyobb lepke a Nagy pávaszem (Saturnia pyri), amelynek szárnyfesztávolsága 12-14 cm. Hatalmas méretének köszönhetően sokan megcsodálják ezt a védett, éjjeli lepkét. Viszont pár ezer kilométerrel arrébb – Indiában, Thaiföldön és a csodálatos Indonéz szigetvilágban – található a világ legnagyobb éjjeli lepkéje, amelyhez képest a Nagy pávaszem eltörpül. Ez az Atlaszlepke (Attacus atlas).

Az Atlaszlepke nem csak a legnagyobb szárnyfesztávolságú lepke a Földön, hanem ennek a fajnak a szárnyfelülete a legnagyobb. A nőstények a hímeknél is nagyobbak és súlyosabbak. Szárnyuk hossza elérheti a 26 centimétert.

A szárnyaik alapszíne a vöröses okkersárgától a sötét vörösbarnáig változó. Mind a négy szárnyat egy-egy nagy, háromszögű üvegablak díszíti.

Indiában selyméért tenyésztik. A selyemlepkével (Bombyx mori) ellentétben az Atlaszlepke selymét törött szálakban választja ki. Ez a barna, gyapjúszerű selyem (fagara) tartósabb, mint a selyemhernyó selyme.

A Fehér boszorkány…
Másik kontinensen él a szintén hatalmas éjjeli lepke, a Thysania agrippina („fehér boszorkány”, „madárszárnyú moly”, „szellem lepke”). Ez a faj Közép- és Dél-Amerikában fordul elő, de Texas környékén is találkoztak már vele. Szárnyainak fesztávolsága 25-30 centiméter. A lepke érdekessége, hogy míg a szárnyai belső része fehér, szürke, hamvas alapszínű, addig a fonák rész barna, fehér pöttyökkel díszítve.

Thysania agrippina

Thysania agrippina (forrás: Wikipedia)

Nephila maculata, fekete keretben | #2508

Három keretet vásároltam. A megrendeléssel, kiszállítással, fizetéssel minden rendben volt, gördülékenyen ment! A termékek külön-külön gondosan be voltak csomagolva, maga a doboz pedig kibélelve, így sérülésmentesen érkeztek hozzám. Egy pókra és kettő lepkére esett a választásom, gyönyörűek! A preparálás és keretezés nagyon szép, igényes munka. Úgyhogy mindent összegezve teljesen elégedett vagyok :)

C. András (Kerekegyháza)
Papilio maackii, fekete keretben | #1842

Mindegyik termék gyönyörű és különleges, szakértő kezekre utal. Ez a szakértelem e tenyésztett fajok pontos ismeretét feltételezi, a megismerés pedig megkönnyíti a fennmaradásukat. Ezt jó tudni...

Z. Mihály
Papilio blumei, fehér keretben | #2365

A webáruház tökéletesen mutatja az árut,amit gyorsan és szépen ,szakszerüen becsomagolva küldenek.
Csak ajánlani tudom.

D. Aladár (Budapest)
Heterometrus cyaneus, fekete keretben | #2261

Összes hét keretet rendeltünk eddig. A vásárló már a weboldalt böngészve szinte előre látja, hogy kifogástalan minőséggel és rendkívüli igényességgel fog találkozni, amikor kézhez kapja a terméket. És így van! Minden alkalommal hibátlan termékek érkeztek, amelyek nálunk immár két szobát ékesítenek. Köszönjük szépen Péter! Mindenkinek jó szívvel ajánlom.

D. György (Debrecen)
Goliathus orientalis, fekete keretben | #2208

Maximálisan elégedett vagyok a megrendelt termékkel és a vásárlás körülményeivel is.
Visszatérő vásárló vagyok, köszönök mindent!
Csak ajánlani tudom.

D. Dolores
Bankkártyás fizetés Barionnal