Insectum magazin

Gigantikus lepkék I. rész

Attacus atlasHazánkban a legnagyobb lepke a Nagy pávaszem (Saturnia pyri), amelynek szárnyfesztávolsága 12-14 cm. Hatalmas méretének köszönhetően sokan megcsodálják ezt a védett, éjjeli lepkét. Viszont pár ezer kilométerrel arrébb – Indiában, Thaiföldön és a csodálatos Indonéz szigetvilágban – található a világ legnagyobb éjjeli lepkéje, amelyhez képest a Nagy pávaszem eltörpül. Ez az Atlaszlepke (Attacus atlas).

Az Atlaszlepke nem csak a legnagyobb szárnyfesztávolságú lepke a Földön, hanem ennek a fajnak a szárnyfelülete a legnagyobb. A nőstények a hímeknél is nagyobbak és súlyosabbak. Szárnyuk hossza elérheti a 26 centimétert.

A szárnyaik alapszíne a vöröses okkersárgától a sötét vörösbarnáig változó. Mind a négy szárnyat egy-egy nagy, háromszögű üvegablak díszíti.

Indiában selyméért tenyésztik. A selyemlepkével (Bombyx mori) ellentétben az Atlaszlepke selymét törött szálakban választja ki. Ez a barna, gyapjúszerű selyem (fagara) tartósabb, mint a selyemhernyó selyme.

A Fehér boszorkány…
Másik kontinensen él a szintén hatalmas éjjeli lepke, a Thysania agrippina (“fehér boszorkány”, “madárszárnyú moly”, “szellem lepke”). Ez a faj Közép- és Dél-Amerikában fordul elő, de Texas környékén is találkoztak már vele. Szárnyainak fesztávolsága 25-30 centiméter. A lepke érdekessége, hogy míg a szárnyai belső része fehér, szürke, hamvas alapszínű, addig a fonák rész barna, fehér pöttyökkel díszítve.

Thysania agrippina

Thysania agrippina (forrás: Wikipedia)

Szóljon hozzá Ön is!
Morpho didius, fekete keretben | #1921

A termékek "laikus" szemmel nézve is nagyon szépek. A rovarok nagyon jó állapotban vannak, és gyönyörűen vannak preparálva. A keret is szép, az egész ízlésesen van elkészítve. A vásárlás gyors volt, a csomag gondosan volt csomagolva, és sértetlenül megérkezett.

B. Bettina (Budapest)
Goliathus orientalis, fekete keretben | #2208

Maximálisan elégedett vagyok a megrendelt termékkel és a vásárlás körülményeivel is.
Visszatérő vásárló vagyok, köszönök mindent!
Csak ajánlani tudom.

D. Dolores
Morpho didius, fehér keretben #1631

Gyönyörű lepkék találhatók meg a webáruházban igényes keretbe foglalva. Szülinapi ajándékozottam azóta is törzsvásárlójuk 🥰
Két egyedi kérésemet is teljesítette az Insectum, lakásavatóba és esküvőre is tökéletes választás volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

S. Zsuzsanna (Hajdúszoboszló )
Papilio ulysses, fekete keretben #2

Két gyönyörű lepke is díszíti az irodánk falát, amiket az Insectum webáruházból rendeltünk. Minden ügyfelünk a csodájukra jár! :) Csak ajánlani tudom a Péter által készített műalkotásokat, különösen azoknak akik egyedi lakberendezési tárgyra vágynak!

V. Ferenc (Debrecen)
Papilio ulysses, fehér keretben

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a különleges oldalra. Csodás bogarak és lepkék, stílusos közben szemet gyönyörködtető díszei lettek az otthonunknak. Külön nagy öröm számomra, hogy nem védett fajok kerülnek a keretbe.

S. Katalin (Szirmabesenyő)
Bankkártyás fizetés Barionnal