Insectum magazin

Gigantikus lepkék I. rész

Attacus atlasHazánkban a legnagyobb lepke a Nagy pávaszem (Saturnia pyri), amelynek szárnyfesztávolsága 12-14 cm. Hatalmas méretének köszönhetően sokan megcsodálják ezt a védett, éjjeli lepkét. Viszont pár ezer kilométerrel arrébb – Indiában, Thaiföldön és a csodálatos Indonéz szigetvilágban – található a világ legnagyobb éjjeli lepkéje, amelyhez képest a Nagy pávaszem eltörpül. Ez az Atlaszlepke (Attacus atlas).

Az Atlaszlepke nem csak a legnagyobb szárnyfesztávolságú lepke a Földön, hanem ennek a fajnak a szárnyfelülete a legnagyobb. A nőstények a hímeknél is nagyobbak és súlyosabbak. Szárnyuk hossza elérheti a 26 centimétert.

A szárnyaik alapszíne a vöröses okkersárgától a sötét vörösbarnáig változó. Mind a négy szárnyat egy-egy nagy, háromszögű üvegablak díszíti.

Indiában selyméért tenyésztik. A selyemlepkével (Bombyx mori) ellentétben az Atlaszlepke selymét törött szálakban választja ki. Ez a barna, gyapjúszerű selyem (fagara) tartósabb, mint a selyemhernyó selyme.

A Fehér boszorkány…
Másik kontinensen él a szintén hatalmas éjjeli lepke, a Thysania agrippina (“fehér boszorkány”, “madárszárnyú moly”, “szellem lepke”). Ez a faj Közép- és Dél-Amerikában fordul elő, de Texas környékén is találkoztak már vele. Szárnyainak fesztávolsága 25-30 centiméter. A lepke érdekessége, hogy míg a szárnyai belső része fehér, szürke, hamvas alapszínű, addig a fonák rész barna, fehér pöttyökkel díszítve.

Thysania agrippina

Thysania agrippina (forrás: Wikipedia)

Szóljon hozzá Ön is!
Tosena albata kabóca, fekete keretben
A termékek “laikus” szemmel nézve is nagyon szépek. A rovarok nagyon jó állapotban vannak, és gyönyörűen vannak preparálva. A keret is szép, az egész ízlésesen van elkészítve. A vásárlás gyors volt, a csomag gondosan volt csomagolva, és sértetlenül megérkezett.
Bettina (Budapest)
Papilio blumei
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a különleges oldalra. Csodás bogarak és lepkék, stílusos közben szemet gyönyörködtető díszei lettek az otthonunknak. Külön nagy öröm számomra, hogy nem védett fajok kerülnek a kertbe.
Katalin (Szirmabesenyő)
Morpho helenor
Három, fehér keretű pillangót vásároltunk, amely a lakásunk egyik legszebb látványossága lett.
Zsolt (Debrecen)
Urania ripheus
Szépen kidolgozott munka, remekül illik a szobám falára! Különböző színeivel feldobja és hangulatossá teszi a szobát! Köszönöm!
Anett (Jászberény)
Bankkártyás fizetés Barionnal