Barion Pixel
Insectum magazin

Gigantikus lepkék II. rész

Előző cikkünkben írtunk a Föld legnagyobb éjjeli lepkéiről, így ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk a legnagyobb nappali fajokat. Kétségkívül a legnagyobb nappal repülő lepkék az Ornithoptera-k. Bátran kijelenthetjük, hogy minden lepkegyűjtő Szent Grálja az Ornithoptera alexandrae, vagy más néven az Alexandra királyné pillangó.

Ez a lepke az egyik legritkább faj a világon és csak az Új-guineai esőerdőkben található meg, ott is egy 100 km2-es területen. A nőstények nagyobbak a hímeknél. Szárnyuk fesztávolsága 25-32 cm, színük csokoládébarna. A hímek kisebbek, szárnyaik szélessége 17-20 cm, viszont sokkal színesebbek, mint a nőstényeké: keskenyebb szárnyuk fekete és akvamarin színekben pompázik.

Ornithoptera alexandrae
Ornithoptera alexandrae hím

Az Alexandra királyné pillangó fejlődése elég hosszas: a tojásokból való kikelés és a felnőtt lepke bábból történő kikelése között 4 hónap telik el. A kikelt lepke kb. három hónapig él, ami valójában egész hosszú, tekintettel arra, hogy a legtöbb pillangó csak egy hónapig „élvezi az életet”. A nőstény pillangók meglehetősen kevés, maximum 30 tojást raknak.

Az alacsony tojásszám, valamint a Lamington hegy 1951-es vulkánkitörése miatt az Ornithoptera alexandrae (és a többi Ornithoptera faj) állományszáma jelentősen lecsökkent. A faj védelme érdekében az International Union for Nature Conservation (Természetvédelmi Világszövetség) veszélyeztetett fajnak nyilvánította az Alexandra királyné pillangót.

A faj az 1907-es felfedezés után VII. Edward király felesége (Alexandra királynő) tiszteletére kapta a nevét.

Ornithoptera goliath
Szintén Új-Guinea-ban található – egy kisebb szigeten – a világ második legnagyobb pillangója, az Ornithoptera goliath. A goliath nevet (Góliát az ószövetségi történetben szereplő harcos, akit Dávid egy parittyalövésből leterített) a hatalmas mérete miatt kapta. A nőstény ugyancsak nagyobb a hímtől. Szárnyfesztávolsága 25-27 cm. A lepke szintén a Washingtoni egyezmény (CITES) védelme alatt áll, viszont nem vonatkoznak rá olyan erős jogszabályok, mint az alexandrae-ra, így értékesítése könnyebb. Az új-guineai falusiak jövedelemszerzés céljából tenyésztik vagy éppen befogják őket és eladják külföldi lepkegyűjtőknek.

Ornithoptera goliath
Ornithoptera goliath hím és nőstény

Papilio antimachus
A harmadik helyezett az afrotropikus (afrikai) ecozonból került ki. Ő pedig nem más, mint a hatalmas Papilio antimachus. Előfordulási területe főleg Szudán és Angóra. A hosszú, keskeny szárnya narancssárga, barna és fekete mintázattal van ellátva. Ennek az afrikai óriásnak magyar vonatkozása is van: Sáfián Szabolcs lepkekutató az Észak-Közép-Libériában tanulmányozta ezt a fajt, mégpedig úgy, hogy egy 0,2 gramm-os GPS nyomkövetőt szerelt fel néhány lepkére, hogy nyomon követhesse az egyedek mozgását egy 1500 hektáros területen.
A Papilio antimachus-nak nincs természetes ellensége, hiszen teste olyan glikozidokat tartalmaz, amelyek nagyon mérgezőek.

A lenti videóban megtekinthető az említett faj (Sáfián Szabolcs közreműködésével).

Ha már az afrikai lepkéről van szó, akkor érdemes megemlíteni a Papilio zalmoxis-t (a nagyításhoz klikk a névre), amelynek szárnyfesztávolsága 14-16 cm.

Papilio homerus
Már javában a 20 cm szárnyfesztávolságú alatti egyedeknél tartunk, amelynek az egyik ritka és jeles képviselője a Papilio homerus. Jamaica világörökség részét képezi a Blue and John Crow Mountains (hegyek). Itt található ez a 15-17 cm hosszúságú pillangó. A rovar a „homerus” nevet a híres görög költőről, Homéroszról kapta. Másik érdekessége, hogy Jamaica egyetlen nemzeti parkjának a szimbólumává vált. A pillangó élőhelyének területe évről-évre fogyatkozik (az erdők 22%-a eltűnt az elmúlt 14 évben), ezért a jamaicai kormány számos olyan intézkedést hozott, amelyek megakadályozzák a faj végleges kipusztulását.

Papilio homerus
Papilio homerus

Morpho hecuba
A 15 cm-es méretkategóriában már számos fajt lehetne felsorolni, viszont érdemes megemlíteni egy gyönyörű neotropikus lepkét, a Morpho hecuba-t. A Morpho-k között neki a legnagyobb a szárnyfesztávolsága, amely elérheti a 20 centimétert is. A szárnyak nem kék színűek, mint rokonai többségének, hanem vörösesbarna, sárga, illetve lentebb a szélek feketések. A lepkék leginkább a fák tetején vagy a fák között repkednek. A hímek partnerkereséskor több kilométert is képesek megtenni. Hernyói a Menispermaceae növényfajokkal táplálkoznak. A növények levelei olyan toxinokat tartalmaznak, amelyek bekerülve a hernyók szervezetébe védelmet nyújtanak a ragadozók ellen. A faj Közép- és Dél-Amerikában találhatók.

Morpho hecuba
Morpho hecuba

Goliathus orientalis, fekete keretben | #2208

Maximálisan elégedett vagyok a megrendelt termékkel és a vásárlás körülményeivel is.
Visszatérő vásárló vagyok, köszönök mindent!
Csak ajánlani tudom.

D. Dolores
Papilio ulysses, fehér keretben

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a különleges oldalra. Csodás bogarak és lepkék, stílusos közben szemet gyönyörködtető díszei lettek az otthonunknak. Külön nagy öröm számomra, hogy nem védett fajok kerülnek a keretbe.

S. Katalin (Szirmabesenyő)
Tropidacris dux, fekete keretben | #2356

Többször rendeltem, kiváló minőség, rugalmas szállítás, csak ajánlani tudom!

B. Noémi
Nephila maculata, fekete keretben | #2508

Három keretet vásároltam. A megrendeléssel, kiszállítással, fizetéssel minden rendben volt, gördülékenyen ment! A termékek külön-külön gondosan be voltak csomagolva, maga a doboz pedig kibélelve, így sérülésmentesen érkeztek hozzám. Egy pókra és kettő lepkére esett a választásom, gyönyörűek! A preparálás és keretezés nagyon szép, igényes munka. Úgyhogy mindent összegezve teljesen elégedett vagyok :)

C. András (Kerekegyháza)
Papilio blumei, fehér keretben | #2365

A webáruház tökéletesen mutatja az árut,amit gyorsan és szépen ,szakszerüen becsomagolva küldenek.
Csak ajánlani tudom.

D. Aladár (Budapest)
Bankkártyás fizetés Barionnal