Insectum magazin

A halálfejes mézlopó

A koponyaszerű mintázat és a természetfeletti erőktől, démonoktól való félelem már nagyon régóta ismertté tette az Acherontia fajokat. Ezzel a különleges tormintázattal három szender faj büszkélkedhet: az Acherontia styx, az Acherontia lachesis és az Acherontia atropos.

Az Acherontia atropos-szal, azaz a Halálfejes (szenderrel) lepkével nagy ritkán Magyarországon is találkozhatunk. Ez a legnagyobb hazai szenderfaj főként Afrikától északra a Shetland-szigetekig, nyugaton az Azori-szigetekig és keleten Irán északi részéig fordul elő. Észrevenni nagyon nehéz, hiszen főként este repül, nappal pedig szárnymintázata beleolvad a fakéreg színében, ahol pihenni szokott.

A Halálfejes szender 1991-ben nagyon jó marketinget kapott, hiszen az “A bárányok hallgatnak” című film (Anthony Hopkins és Jodie Foster volt a két főszereplő) plakátján ez a lepkefaj volt látható.

A bárányok hallgatnak

A plakáttal kapcsolatban egy kis érdekesség: ha jobban megnézzük a film plakátját, akkor az óriási halálfejes lepke tormintázatán a koponyák igazából meztelen női testek. A kép Salvador Dalí In Voluptas Mors című művének reprodukciója.

A lárvák

Mivel a Halálfejes szenderek a mediterrán és szubtrópusi területeken élnek, így csak a vándorlásuk során bukkannak fel Magyarországon. Előfordulhat az, hogy a nőstények petét raknak hazánkban, melynek eredményeképpen találkozhatunk a hatalmasra növő hernyóival. A lárvák főleg burgonya, paradicsom, nadragulya és csattanó maszlag levéllel táplálkonak, de a tenyésztők sikeresen felnevelik a hernyókat fagyallevélen (Ligustrum) is. Az akár 10 centiméteresre is megnövő hernyók sárga, sárgászöld alapszínűek, melyen kékszínű sávok láthatók. A hernyók ősszel bábozódnak a talajban 20-30 cm mélyen. Az erős talajmenti fagyok miatt a bábok ebben a mélységben elpusztulnak.

Acherontia atropos hernyó
Az Acherontia atropos hernyója

Profi mézlopó

A lepke gyakran behatol a házi méhek kaptáraiba és ott speciális nyelvével a felhalmozott mézet dézsmálja, mely kiváló energiaforrás a hosszú vándorúthoz. A szender akár egy teáskanálnyi mézet is képes felszippantani. Mézszívás közben cincogó hangot ad, ezzel megtévesztve a rá támadó méheket. Ha nem sikerül megtalálnia a kivezető utat falánkságáért nemegyszer az életével fizet. Mivel súlyos tetemét a méhek nem bírják kivonszolni, ilyenkor lekopasztják, és viasszal elfalazzák.

Íme egy videó a cincogó hangról

Kiemelt kép: https://butterfly-conservation.org

Szóljon hozzá Ön is!
Tosena albata kabóca, fekete keretben
A termékek “laikus” szemmel nézve is nagyon szépek. A rovarok nagyon jó állapotban vannak, és gyönyörűen vannak preparálva. A keret is szép, az egész ízlésesen van elkészítve. A vásárlás gyors volt, a csomag gondosan volt csomagolva, és sértetlenül megérkezett.
Bettina (Budapest)
Papilio blumei
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a különleges oldalra. Csodás bogarak és lepkék, stílusos közben szemet gyönyörködtető díszei lettek az otthonunknak. Külön nagy öröm számomra, hogy nem védett fajok kerülnek a kertbe.
Katalin (Szirmabesenyő)
Morpho helenor
Három, fehér keretű pillangót vásároltunk, amely a lakásunk egyik legszebb látványossága lett.
Zsolt (Debrecen)
Urania ripheus
Szépen kidolgozott munka, remekül illik a szobám falára! Különböző színeivel feldobja és hangulatossá teszi a szobát! Köszönöm!
Anett (Jászberény)
Bankkártyás fizetés Barionnal