Barion Pixel
Insectum magazin

A halálfejes mézlopó

A koponyaszerű mintázat és a természetfeletti erőktől, démonoktól való félelem már nagyon régóta ismertté tette az Acherontia fajokat. Ezzel a különleges tormintázattal három szender faj büszkélkedhet: az Acherontia styx, az Acherontia lachesis és az Acherontia atropos.

Az Acherontia atropos-szal, azaz a Halálfejes (szenderrel) lepkével nagy ritkán Magyarországon is találkozhatunk. Ez a legnagyobb hazai szenderfaj főként Afrikától északra a Shetland-szigetekig, nyugaton az Azori-szigetekig és keleten Irán északi részéig fordul elő. Észrevenni nagyon nehéz, hiszen főként este repül, nappal pedig szárnymintázata beleolvad a fakéreg színében, ahol pihenni szokott.

A Halálfejes szender 1991-ben nagyon jó marketinget kapott, hiszen az „A bárányok hallgatnak” című film (Anthony Hopkins és Jodie Foster volt a két főszereplő) plakátján ez a lepkefaj volt látható.

A bárányok hallgatnak

A plakáttal kapcsolatban egy kis érdekesség: ha jobban megnézzük a film plakátját, akkor az óriási halálfejes lepke tormintázatán a koponyák igazából meztelen női testek. A kép Salvador Dalí In Voluptas Mors című művének reprodukciója.

A lárvák

Mivel a Halálfejes szenderek a mediterrán és szubtrópusi területeken élnek, így csak a vándorlásuk során bukkannak fel Magyarországon. Előfordulhat az, hogy a nőstények petét raknak hazánkban, melynek eredményeképpen találkozhatunk a hatalmasra növő hernyóival. A lárvák főleg burgonya, paradicsom, nadragulya és csattanó maszlag levéllel táplálkonak, de a tenyésztők sikeresen felnevelik a hernyókat fagyallevélen (Ligustrum) is. Az akár 10 centiméteresre is megnövő hernyók sárga, sárgászöld alapszínűek, melyen kékszínű sávok láthatók. A hernyók ősszel bábozódnak a talajban 20-30 cm mélyen. Az erős talajmenti fagyok miatt a bábok ebben a mélységben elpusztulnak.

Acherontia atropos hernyó
Az Acherontia atropos hernyója

Profi mézlopó

A lepke gyakran behatol a házi méhek kaptáraiba és ott speciális nyelvével a felhalmozott mézet dézsmálja, mely kiváló energiaforrás a hosszú vándorúthoz. A szender akár egy teáskanálnyi mézet is képes felszippantani. Mézszívás közben cincogó hangot ad, ezzel megtévesztve a rá támadó méheket. Ha nem sikerül megtalálnia a kivezető utat falánkságáért nemegyszer az életével fizet. Mivel súlyos tetemét a méhek nem bírják kivonszolni, ilyenkor lekopasztják, és viasszal elfalazzák.

Íme egy videó a cincogó hangról

Kiemelt kép: https://butterfly-conservation.org

Papilio ulysses, fekete keretben #2

Két gyönyörű lepke is díszíti az irodánk falát, amiket az Insectum webáruházból rendeltünk. Minden ügyfelünk a csodájukra jár! :) Csak ajánlani tudom a Péter által készített műalkotásokat, különösen azoknak akik egyedi lakberendezési tárgyra vágynak!

V. Ferenc (Debrecen)
Tropidacris dux, fekete keretben | #2356

Többször rendeltem, kiváló minőség, rugalmas szállítás, csak ajánlani tudom!

B. Noémi
Papilio maackii, fekete keretben | #1842

Mindegyik termék gyönyörű és különleges, szakértő kezekre utal. Ez a szakértelem e tenyésztett fajok pontos ismeretét feltételezi, a megismerés pedig megkönnyíti a fennmaradásukat. Ezt jó tudni...

Z. Mihály
Morpho didius, fehér keretben #1631

Gyönyörű lepkék találhatók meg a webáruházban igényes keretbe foglalva. Szülinapi ajándékozottam azóta is törzsvásárlójuk 🥰
Két egyedi kérésemet is teljesítette az Insectum, lakásavatóba és esküvőre is tökéletes választás volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

S. Zsuzsanna (Hajdúszoboszló )
Nephila maculata, fekete keretben | #2508

Három keretet vásároltam. A megrendeléssel, kiszállítással, fizetéssel minden rendben volt, gördülékenyen ment! A termékek külön-külön gondosan be voltak csomagolva, maga a doboz pedig kibélelve, így sérülésmentesen érkeztek hozzám. Egy pókra és kettő lepkére esett a választásom, gyönyörűek! A preparálás és keretezés nagyon szép, igényes munka. Úgyhogy mindent összegezve teljesen elégedett vagyok :)

C. András (Kerekegyháza)
Bankkártyás fizetés Barionnal