Barion Pixel
Insectum magazin

Lepkék a művészetben

A lepkék mindig is jelen voltak a művészetben, a szabadság, az átalakulás és az élet szimbólumaiként. Nem csak a 20-21. századi képzőművészeti termékeken jelennek meg, hanem a reneszánsz és az impresszionista műalkotásokon is, sőt az ókori falfestmények jellegzetes és gyakori motívumai voltak. A lepkék mindig is varázserővel rendelkeztek. Valaki a szépségükben merül el, de vannak olyanok, akik kívánnak gyorsan valami, ha egy lepke landol rajtuk.

A legrégebbi…
Az egyik legrégebbi, lepkéket ábrázoló fali kép egy 3500 évvel ezelőtti, a XVIII. dinasztia korában élt udvaronc, Nebamun sírjából származik. A történészek ezt az alkotást az egyik legnagyszerűbb óegyiptomi alkotásnak tartják. Nebamun, aki a karnaki Ámon templom magtárainak felügyelője volt, az ókori Egyiptom egyik legjobb – ismeretlen – művészét alkalmazta, hogy megfestesse vele magát, feleségét és lányát, miközben a Níluson vadásznak. A képen a sok-sok madár között számos pillangó is felfedezhető, amelyek a nádas és Nebamun között láthatók.

Mocsári vadászat Thébából
Mocsári vadászat Thébából

Jupiter nem villámokat szór, hanem fest
Most pedig ugorjunk egy nagyot, egészen a reneszánszig. 1489 és 1542 között élt az olasz festőművész, Dosso Dossi. A művész a Ferrara Este Dukes-i bírósági festője volt, és gyakran festett testvérével, Battista-val, aki Raphael segédje volt. Dossi egyik legismertebb műve a “Giove pittore di farfalle, Mercurio e la Virtù”, amelyet 1522-1524 között alkotott meg. Ezen a képen Jupitert ábrázolja, amint egy nagy vászonra pillangókat fest. És mivel Jupiter egy isten, ezért az általa festett pillangók életre kelnek. A képen fellelhető Merkúr, aki Virtust “gyengéd gesztussal csendben tartja”, hogy ne szakítsa meg Jupitert a teremtés pillanatában. Dossi egy egészen más oldaláról mutatja be az Olympus uralkodóját: egy nyugodt festőként ábrázolja, aki félretette a villámot, és inkább lepkéket fest egy vászonra.

Dosso Dossi
Dosso Dossi: Jupiter pillangókat fest, Merkúr és Virtus

A Van Gogh sorozat: Pillangók
A “Pillangók” elnevezésű festménysorozatot Vincent van Gogh 1889 és 1890 között festette. A hernyó metamorfózisa mindig is szimbolikus jelentőségű volt a mester számára. A sorozatból három híres műve van, amelyből kettő az amszterdami Van Gogh Múzeumban látható. 1889 májusában kezdett el dolgozni a “Green Peacock Moth” című festményén, a “Pipacsok és Pillangók”-at pedig 1890 április-májusában festette. A “Fű és pillangók” című festménye már a londoni Nemzeti Galériában kapott otthont. amelyet 1890 májusában festette Van Gogh.


“Green Peacock Moth” / “Pipacsok és Pillangók”

Salvador Dali: “Táj pillangókkal”
Ugorjunk 1956-ba. Magyarországon ekkor javában zajlott a forradalom/ellenforradalom, és ebben az évben festette meg Salvador Dali a “Táj pillangókkal” című képét. Ez a furcsa festmény két lepkét ábrázol egy sivatagi tájban. A festményen a lepkék árnyai rendkívül furcsán vetődnek, hiányosak. Talán Dali ezt a pillanatot egyszerűen egyfajta álomképnek gondolta. A festmény egyébként egy magángyűjtő tulajdonában van.

Salvador Dali: Táj pillangókkal
Salvador Dali: Táj pillangókkal

Pillangóholokauszt
Damien Hirst nem először verte ki a biztosítékot az állatvédők körében. 2006-ban bemutatta az “I Am Become Death, Shatterer of Worlds” (Én lettem a Halál, világok pusztítója) című alkotását a “Kaleidoszkóp” sorozatából. Ez a kép mintegy 2700 valódi lepkét tartalmaz.

Az “Én lettem a Halál, világok pusztítója” mondatot egyébként Robert Oppenheimer, az első kísérleti atomrobbantás vezető fizikusa mondta. Lehet, hogy Hirst párhuzamot akart vonni saját maga és Oppenheimer között, aki akármilyen “jelentőset” is alkot, a világ méltatlan módon mégis megveti őt emiatt.

Amúgy a képet a Sotheby’s egyik aukcióján eladták: 2,2 millió fontot (685 millió forintot) fizetett érte egy licitáló.

Damien Hirst: I Am Become Death, Shatterer of Worlds
Damien Hirst: I Am Become Death, Shatterer of Worlds

Minden idők legnagyobb felháborodását keltette Damien Hirst “In and Out of Love” (Szereteten belül és kívül) című installációja. A 2012 áprilisában, a Tate Modern galériában megnyílt kiállítást a kritika és a közönség elismeréssel, az állatvédők pedig felháborodással fogadták. Hirst, aki a legvagyonosabb angol művész az élet körforgását szándékozott bemutatni: egy helyen voltak megtalálhatók a peték, a hernyók, a fehér és színes képeken felszúrt bábok és mindenhol szálldosó lepkék. Az installáció a művész hatalmas sikerű, közel fél éven át látogatható retrospektív kiállításán volt látható, naponta mintegy 3 ezren tekintették meg. Csakhogy hetente átlagosan 400 pillangó belepusztult fogságába, mert véletlenül rájuk léptek, vagy egyszerűen képtelenek voltak megszokni a rabságot. A lepkéket mindig pótolták, és így összesen legalább 9 ezer veszett oda.

 Damien Hirst: In and Out of Love
Damien Hirst: In and Out of Love

Nephila maculata, fekete keretben | #2508

Három keretet vásároltam. A megrendeléssel, kiszállítással, fizetéssel minden rendben volt, gördülékenyen ment! A termékek külön-külön gondosan be voltak csomagolva, maga a doboz pedig kibélelve, így sérülésmentesen érkeztek hozzám. Egy pókra és kettő lepkére esett a választásom, gyönyörűek! A preparálás és keretezés nagyon szép, igényes munka. Úgyhogy mindent összegezve teljesen elégedett vagyok :)

C. András (Kerekegyháza)
Phoebis philea + Anteos menippe, fekete keretben | #2590

Minden időben megèrkezett amit rendeltem. Talán mèg szebbek is a termèkek mint ahogy azt a kèpernyőn látjuk. Minden kèrdèsemre szinte azonnal választ kaptam. Nagyon meg vagyok elègedve. Köszönöm 😊

S. Márta (Dabas)
Papilio thoas, fehér keretben | #2366

Három, fehér keretű pillangót vásároltunk, amely a lakásunk egyik legszebb látványossága lett.

K. Zsolt (Debrecen)
Morpho didius, fekete keretben | #1921

A termékek "laikus" szemmel nézve is nagyon szépek. A rovarok nagyon jó állapotban vannak, és gyönyörűen vannak preparálva. A keret is szép, az egész ízlésesen van elkészítve. A vásárlás gyors volt, a csomag gondosan volt csomagolva, és sértetlenül megérkezett.

B. Bettina (Budapest)
Caligo atreus, fekete keretben | #2771

Péter munkái kimagasló minőségűek. Egyedülállóak ebben az országban. Olyan maximalizmussal, türelemmel és precizitással dolgozik, ami szívből jövő elismerést érdemel. Minden egyes termék, amit tőle rendeltünk tökéletes. Napjában többször is megcsodáljuk a munkáit és bárki jön hozzánk mindenki ámulva "leragad" a keretek előtt. Nem csak a rovarok szépsége nyűgözi le őket, hanem a gondos és aprólékos elrendezés, feliratozás, a hibátlan preparálás is. A szállítás villámgyors és a csomagolás olyan alapos, hogy a rendelés kibontása felér egy karácsonyi ajándék kicsomagolásával. Mi egyértelműen rajongókká váltunk és hálásak vagyunk Péternek, amiért a természet lenyűgöző teremtményei, ilyen fantasztikusan értékes formában, gyönyörű otthonunk méltó díszeivé válhatnak.

V. Natasa (Páty)
Bankkártyás fizetés Barionnal