Barion Pixel
Insectum magazin

Nézd anya, egy kolibri!

Létezik a világon egy nagyon különleges lepkecsalád, amelynek repüléstechnikája hasonlít a kolibri madarakéhoz. Ezek a szenderek (Sphingidae). Repülésük gyors, sajátos és surrogó hangot hallatnak, akárcsak az apró madaraké. Hazánkban kolibrifélékkel maximum az állatkertekben találkozhatunk, viszont jó néhány szenderfélét megfigyelhetünk szürkületkor a virágok környékén.

Világszerte kb. 800 fajta szender él, közülük Magyarországon 20 fordul elő. A legismertebb a Kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum), amelynek a potroha végén egy kacsafarok alakú kitinpamacs található. A nyári virágoskertek gyakori látogatója, ahol előszeretettel szívogatja a virágok nektárjait. Minden szender a pödörnyelv (szívóka) segítségével táplálkozik, amely néha feltűnően hosszú is lehet. A virág beporzásában hatalmas jelentőségük van. Ennek talán az egyik legjobb hazai szakértője a már említett Kacsafarkú szender, amely 4-5 perc alatt akár 100 virágot is meglátogathat.

Hosszú pödörnyelvüket kinyújtva táplálkoznak

Megjelenésük
A nyúlánk testű, karcsú, erőteljes szendereket sűrű szőrzet borítja. Az első szárnyaik keskenyek és hosszabbak, mint a hátsók. A csáp az európai fajokon legtöbbnyire orsóidomú, a végén gyakran finom kampócskával. A csáp felső része pikkelyes, alsó része szőrös, a hímé csomósan álló szőrpillákkal borított. *

Hazánkban a legszebb faj a Sávos szender (Hyles livornica, nem védett), az Oleanderszender (Daphnis nerii, nem védett) és az Esti pávaszem (Smerinthus ocellata, nem védett). Utóbbi mellső szárnyai vörhenyes szürkék, barna, veres és szürke rajzokkal, a hátsók ellenben élénk rózsaszinüek, belső szögletükön egy-egy nagy kék, feketén szegélyzett szemfolttal diszítettek. Szárnyfesztávolsága kb. 65-70 mm.

Esti pávaszem (Smerinthus ocellata)
Esti pávaszem a jellegzetes két kék-fekete pupillájú szemfolttal (Forrás: Pixabay)

Ha már a “leg”-eknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni a Halálfejes lepkét (Acherontia atropos), amely a legnagyobb tolvaj a szenderek között. A lepke nem csak nektárral és növényi nedvekkel táplálkozik, hanem mézzel is. A mézet a méhektől lopja. A rablás nem veszélytelen, néha a pusztulásukat is okozza, mert a legtöbb méhszúrást vastag bundája ugyan felfogja, viszont a testgyűrűk egymáshoz illeszkedésénél a puhább részekbe kapott szúrások elpusztíthatják.

A szender másik jellegzetessége, hogy A bárányok hallgatnak című film tette híressé. A film poszterén Jodie Foster látható, akinek a száján egy Halálfejes lepke pihen (link).

Acherontia atropos
Halálfejes lepke (szender)

Ritka lepkék egyike, amelyet ha megérintünk, akkor ciripelő, kattogó hangot ad ki. Az erről készült videót IDE kattintva lehet megtekinteni.

Hernyóik
A hengerded alakú, tizenhatlábú, rendszerint rikító színű szenderhernyók az utolsó előtti testszelvény háti részén hátrafelé görbült (néha csak gombszerű, tompa kiemelkedéssel helyettesített) “farszarvat” viselnek. Az esetek 99%-ban bábozódáskor a földbe húzódnak, kis üreget simítanak ki maguknak. *

A szenderfélék hernyója
Jól megfigyelhető a jellegzetes “farszarv” (Forrás: Pixabay)

Szenderóriások…
A trópusokon, ahol a szenderek a legnagyobb formagazdagságot érték el, feltűnő nagyságú fajok akadnak, amilyen például a közép-amerikai Cocytius antaeus. Ez a faj a 13-18 centiméteres szárnyfesztávolságával méltó helyet kaphatna egy korábbi cikkünkben, ahol gigantikus éjjeli lepkéket mutattunk be.

Cocytius antaeus

Végszóként érdemes megemlíteni, hogy ezek a lepkék olyan kiválóan repülnek, hogy akár több száz kilómétert is képesek repülni egyhuzamban.

* Forrás: Wikipedia

Papilio ulysses, fehér keretben

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a különleges oldalra. Csodás bogarak és lepkék, stílusos közben szemet gyönyörködtető díszei lettek az otthonunknak. Külön nagy öröm számomra, hogy nem védett fajok kerülnek a keretbe.

S. Katalin (Szirmabesenyő)
Papilio maackii, fekete keretben | #1842

Mindegyik termék gyönyörű és különleges, szakértő kezekre utal. Ez a szakértelem e tenyésztett fajok pontos ismeretét feltételezi, a megismerés pedig megkönnyíti a fennmaradásukat. Ezt jó tudni...

Z. Mihály
Papilio ulysses, fekete keretben #2

Két gyönyörű lepke is díszíti az irodánk falát, amiket az Insectum webáruházból rendeltünk. Minden ügyfelünk a csodájukra jár! :) Csak ajánlani tudom a Péter által készített műalkotásokat, különösen azoknak akik egyedi lakberendezési tárgyra vágynak!

V. Ferenc (Debrecen)
Papilio thoas, fehér keretben | #2366

Három, fehér keretű pillangót vásároltunk, amely a lakásunk egyik legszebb látványossága lett.

K. Zsolt (Debrecen)
Tropidacris dux, fekete keretben | #2356

Többször rendeltem, kiváló minőség, rugalmas szállítás, csak ajánlani tudom!

B. Noémi
Bankkártyás fizetés Barionnal