Barion Pixel
Insectum magazin

Sorsuk a halál

Szendrei Judit bélyeggel festő művész, aki által a bélyegek életre kelnek és létrejön valami egyedi és különleges. Egyik ilyen alkotása a “Sorsuk a halál” címet viseli.

“Hogy kikről is van szó? A hím méhekről, a herékről. A sors, a véletlen jóvoltából rengeteg olyan kubai bélyeget kaptam Zangano felirattal, melyeken egy méh látható. Bár szeretem a mézet, sőt nagyon kedves gyerekkori emléket őrzök méhészkedő nagyapámról és méheiről, mégsem ismertem fel, hogy milyen méhet is ábrázolnak a képek. Kutattam az interneten, így jöttem rá a megoldásra, hogy az 1971-es cubai sorozat egyik darabjáról van szó, mely hím méhet ábrázol. A hím méh könnyen felismerhető nagy szeméről. Korábban csak azt tudtam, hogy feladatuk az anya, a méhkirálynő megtermékenyítése. Most tudtam meg, hogy életük nagyon rövid és a kezdete is érdekes. A here megtermékenyítetlen petesejtből fejlődik szűznemzéssel, vagyis a heréknek nincs apja. A herék ivarérettségük elérése után felkeresik a heregyülekező helyeket, hogy eleget tegyenek párosodási ösztönük hívásának. A hím méhek ugyanis nem a kaptárban párosodnak az anyával, hanem heregyülekező helyen várják az arra repülő királynőket. Az anya megérkezéséig csak röpködnek ide-oda, de amint az megjön, elkezdenek versenyezni érte. Ezért szükséges hát a nagy szem, hogy a több ezer repülő méh között észrevegyék a királynőt! A párzásra repülés közben kerül sor. Sikeres párzás után a here elpusztul. Ha nem sikerül megtermékenyíteniük egy királynőt, akkor nyár végén, ősz elején a dolgozók kiéheztetik és leszúrják őket.”

Sorsuk a halál

Képem a nászrepülést mutatja, a herék kora délután útra kelnek, ösztöneiktől vezérelve elindulnak, úti céljuk egy királynő megtalálása és meghódítása.

További gyönyörű képek a https://hu.juditszendrei.com weboldalon tekinthetők meg.

Papilio thoas, fehér keretben | #2366

Három, fehér keretű pillangót vásároltunk, amely a lakásunk egyik legszebb látványossága lett.

K. Zsolt (Debrecen)
Phoebis philea + Anteos menippe, fekete keretben | #2590

Minden időben megèrkezett amit rendeltem. Talán mèg szebbek is a termèkek mint ahogy azt a kèpernyőn látjuk. Minden kèrdèsemre szinte azonnal választ kaptam. Nagyon meg vagyok elègedve. Köszönöm 😊

S. Márta (Dabas)
Tropidacris dux, fekete keretben | #2356

Többször rendeltem, kiváló minőség, rugalmas szállítás, csak ajánlani tudom!

B. Noémi
Morpho didius, fekete keretben | #1921

A termékek "laikus" szemmel nézve is nagyon szépek. A rovarok nagyon jó állapotban vannak, és gyönyörűen vannak preparálva. A keret is szép, az egész ízlésesen van elkészítve. A vásárlás gyors volt, a csomag gondosan volt csomagolva, és sértetlenül megérkezett.

B. Bettina (Budapest)
Morpho didius, fehér keretben #1631

Gyönyörű lepkék találhatók meg a webáruházban igényes keretbe foglalva. Szülinapi ajándékozottam azóta is törzsvásárlójuk 🥰
Két egyedi kérésemet is teljesítette az Insectum, lakásavatóba és esküvőre is tökéletes választás volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

S. Zsuzsanna (Hajdúszoboszló )
Bankkártyás fizetés Barionnal