Barion Pixel
Insectum magazin

Irizáló lepkék: a morphok

A morpho lepkéket sokan csak „Blue morpho”-nak („Kék morpho”-nak) hívják. Ez a jelző téves, hiszen a morpho nemzetségben akadnak sárga és fehér színűek is. A kék szín általában a hímekre jellemző, a nőstények szárnyainak színe eltérhet (pl. a Morpho rhetenor nőstény szárnyfelszíne sárga és rozsdabarna színű).

A morphok Közép- és Dél-Amerika legnagyobb nappali lepkéi. A 7 centimétertől egészen a 20 centiméterig terjed a szárnyfesztávolságuk. Leggyakrabban az erdők szélén, kisebb tisztásokon láthatjuk őket, ahol a napfény még könnyedén áthatol a lombkoronákon (a morphok szemei nagyon érzékenyek az UV-fényre). A hímek kora reggel aktívak, míg a nőstények aktivitása délutánig is elhúzódhat. Amikor már nem repkednek, akkor vagy a rothadó gyümölcsök nedveivel táplálkoznak, vagy a fákon pihennek. A pihenés során szárnyaik össze vannak zárva. Mivel a fonák rajzolata világos- és sötétbarna (kisebb-nagyobb szemfoltokkal ellátva), így könnyedén beleolvadnak a fák törzsébe vagy a talajba. Táplálkozás közben hosszú nyelveikkel szívogatják a gyümölcsök nedveit vagy a nedves talajból nyernek ki számukra fontos tápanyagot. A csápjaikban szagreceptorok találhatók, míg lábaikon ízérzékelők vannak.

Morpho peleides
Kedvelik a vizes helyeket – Morpho peleides

Életciklus
A morpho lepkék életciklusa kb. 100-120 nap. Az életük a nőstény által lerakott tojásokkal kezdődik, amelyből 2 hét alatt kelnek ki a kis hernyók. A morpho hernyói jellegzetes alakúak és színűek. Igazából úgy néznek ki, mint a legyező horgászok által készített műcsalik. Nem érdemes piszkálni őket, mert a testükön lévő szőr irritálja az ember bőrét és ha veszélyt éreznek, akkor erős szagú váladékot bocsájtanak ki magukból. A hernyók egyébként a pillangósvirágú növényekkel táplálkoznak. Magyarországon sikeresen lehet tenyészteni őket fehér és vörös lóherével.

A morpho lepkék hernyója
A Morpho peleides hernyója

A morpho lepkék nem is „valódi” kékek
Tudósok bizonyították, hogy a morpho-k (és más irizáló lepkék) szárnyai egyáltalán nem kék színűek! Természetesen az emberi szem kéknek látja, de ez nem a pigmentáció eredménye. Valójában arról van szó, hogy a fény mikroszkópos skálákon tükröződik vissza a szárnyakról, ez váltja ki az optikai csalódást. A lepkék szárnyai színtelenek, áttetsző membránból állnak, amelyeket zsindelyszerűen átfedő kitinpikkelyek borítanak. Ez az úgynevezett „hímpor”.

„A lepkék rendje a Lepidoptera, amelynek jelentése: pikkelyes szárnyú.”

A pikkelyek nemcsak pigmentáltak, de vastagságuktól és elrendeződésüktől, sűrűségüktől, finom lemezes vagy rácsos szerkezetüktől függően különböző fizikai színeket produkálnak. Ez az irizálás. A fizikai és kémiai színek kombinációi a morpho fajokat rendkívül dekoratívvá teszik.

A szárnyakon található kitinpikkelyek
Fotó: Linden Gledhill

Mivel a morpho lepkék gyakran a fák lombkoronái felett repülnek, így több repülőgéppilóta figyelte meg, ahogy a fák között meg-megvillan a kékes szárnyú lepke.

De akkor miért barna a morpho szárnyainak fonákja?
A morpho lepkék szárnyának alsó része nem irizál. A szárnyak ezen részén a szín a pigmentekből származik, nem pedig a fizikai szerkezetből, és nem változik a látószöggel. Az irizáló hatás sokkal hasznosabb a lepke szárnyának a tetején, hiszen így hatékonyabban tud fellépni a ragadozókkal szemben (pl. madarak).

Morpho rhetenor
Morpho rhetenor rhetenor (hím)

A morpho nemzetségen belül 29 elfogadott faj és mintegy 147 elfogadott alfaj van, amelyek többnyire Dél-Amerikában, Mexikóban és Közép-Amerikában találhatók.

A bevezetőben már említettem, hogy néhány morpho fajnál megjelenik a nemi dimorfizmus, más néven az ivari kétalakúság. Ez azt jelenti, hogy a faj hímnemű és nőnemű példányainak színe jelentősen eltér (például M. adonis, M. eugenia, M. cypris és M. rhetenor). Ebben az esetben csak a hím egyedek irizáló kékek. Más morpho fajok esetében (például M. anaxibia, M. godarti, M. didius, M. amathonte, és M. deidamia) a nőstények szárnyai szintén irizálóak, de kevésbe, mint a hímeké.

Híres gyűjtők
A morpho fajok nem csak az Amazon őslakosai körében voltak kedvelt lepkék, hanem számos híresség is gyűjtötte őket. Például a XVIII. században Dru Drury londoni ékszerész, Walter Rothschild brit bankár és politikus (akinek több, mint 2 millió darabból álló lepkegyűjteménye volt és számos lepkét neveztek el róla), vagy éppen Romanov oroszországi nagyherceg.

Papilio thoas, fehér keretben | #2366

Három, fehér keretű pillangót vásároltunk, amely a lakásunk egyik legszebb látványossága lett.

K. Zsolt (Debrecen)
Morpho didius, fehér keretben #1631

Gyönyörű lepkék találhatók meg a webáruházban igényes keretbe foglalva. Szülinapi ajándékozottam azóta is törzsvásárlójuk 🥰
Két egyedi kérésemet is teljesítette az Insectum, lakásavatóba és esküvőre is tökéletes választás volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

S. Zsuzsanna (Hajdúszoboszló )
Caligo atreus, fekete keretben | #2771

Péter munkái kimagasló minőségűek. Egyedülállóak ebben az országban. Olyan maximalizmussal, türelemmel és precizitással dolgozik, ami szívből jövő elismerést érdemel. Minden egyes termék, amit tőle rendeltünk tökéletes. Napjában többször is megcsodáljuk a munkáit és bárki jön hozzánk mindenki ámulva "leragad" a keretek előtt. Nem csak a rovarok szépsége nyűgözi le őket, hanem a gondos és aprólékos elrendezés, feliratozás, a hibátlan preparálás is. A szállítás villámgyors és a csomagolás olyan alapos, hogy a rendelés kibontása felér egy karácsonyi ajándék kicsomagolásával. Mi egyértelműen rajongókká váltunk és hálásak vagyunk Péternek, amiért a természet lenyűgöző teremtményei, ilyen fantasztikusan értékes formában, gyönyörű otthonunk méltó díszeivé válhatnak.

V. Natasa (Páty)
Papilio ulysses, fekete keretben #2

Két gyönyörű lepke is díszíti az irodánk falát, amiket az Insectum webáruházból rendeltünk. Minden ügyfelünk a csodájukra jár! :) Csak ajánlani tudom a Péter által készített műalkotásokat, különösen azoknak akik egyedi lakberendezési tárgyra vágynak!

V. Ferenc (Debrecen)
Eurypelma spinicrus, fekete keretben | #2362

Szépen kidolgozott munka, remekül illik a szobám falára! Különböző színeivel feldobja és hangulatossá teszi a szobát! Köszönöm!

H. Anett (Jászberény)
Bankkártyás fizetés Barionnal