Barion Pixel
Insectum magazin

Walter Rothschild: akiről rovarokat neveztek el

Walter RothschildLionel Walter Rothschild 1868. február 8-án született Londonban. Édesanyja Emma Louise volt, édesapja pedig Nathan Rothschild, bankár. A fiatal Walter-nek két nagy szerelme volt: Emma, az édesanyja és az állatok. Hét éves korában bejelentette szüleinek, hogy egy múzeumot fog nyitni és megmutatja a nagyérdeműnek az eddig gyűjtött állatait (amik kezdetben főként rovarok voltak). Walter édesapja mindig is azt szerette volna, ha fia a nyomdokaiba lép, és bankár lesz. Annak fejében támogatta fia álmát, ha az elvégzi az egyetemet és segédkezik a családi vállalkozásban. Az ígéret teljesült, hiszen Nathan Rothschild a fia huszonegyedik születésnapjára egy múzeumot épített neki a Tring Park szélén. Az 1892-ben megnyitott múzeum a világ egyik legnagyobb természettudományi gyűjteményének adott otthont, és nyilvános volt.

Gyűjteményében 300 000 madár toll, 200 000 madártojás, 2 250 000 lepke, 30 000 bogár, valamint emlősök, hüllők és halak szerepeltek.

Walter rendkívül sokoldalú személyiség volt: katonai szolgálatot teljesített, a család banki üzletében dolgozott, illetve politikusként is tevékenykedett (1899-1910 között Aylesbury konzervatív képviselője volt). Annak ellenére, hogy nagyon félénk ember volt, Walter elszánt karakter hírében állt: mindenáron be akarta bizonyítani, hogy a híresen vad zebrák is szelidíthetők. Walter egy lovastrénert alkalmazott, aki keményen dolgozott a zebrák betörésén, és végül sikerült neki hat állatot befognia egy hintóba. Walter ezzel a fogattal egész Londonon keresztül áthajtott, egész a Buckingham-palota kapujáig.

1898-ban a Giesseni Egyetem díszdoktori címet adományozott Walternek. 1899-ben a British Museum megbízottjává tették, 1911-ben pedig a Royal Society munkatársává választották.

Bár soha nem nősült meg, Walternek több szeretője volt. Egyiküktől lánya is született. Állítólag az egyik szeretője megzsarolta, hogy nyilvánosságra hozza kapcsolatukat, és arra kényszerítette a férfit, hogy hatalmas madárgyűjteményét eladja az Amerikai Természettudományi Múzeumnak.

A sok-sok tevékenység mellett Walter-nek az örök „szerelme” mindvégig a múzeuma és a természettudomány maradt. Élete során több, mint 48 különböző országból gyűjtött / gyűjtetett példányokat (kb. 400 gyűjtő küldött neki folyamatosan mintákat, állatokat), amelyek közül sok új volt a nyugati tudomány számára. Walter főleg Tringben tartózkodott, és a kapott minták alapos tanulmányozására és az új fajok leírására összpontosított.

Walter Rothschild-nak a galapagosi teknősök és a madarak (főleg a kazuárok) mellett a fő szenvedélye a rovarok voltak. 153 rovar, 58 madár, 17 emlős, 3 hal, 2 hüllő viseli a nevét.

Talán az egyik legszebb rovar, amelynek a nevében szerepel a Rothschild név, az Ornithoptera rothschildi. Ez egy endemikus faj (azon faj, amely természetes állapotban csak egy adott elterjedési terület határain belül él), amely az Arfak-hegységben (Új-Guinea) található.

Ornithoptera rothschildi
Ornithoptera rothschildi hím

A Rothschildia éjjeli lepkék

Kb. 30 Rothschildia faj viseli Walter Rothschild nevét. Ezek a lepkék a Saturniidae (pávaszemek) családba tartoznak. A Rothschildia fajok nagyon egyformák, és csak apróbb eltérések, mintázatok és színárnyalatok különböztetik meg őket egymástól. Az atlas lepkéhez (Attacus atlas, mely a világ legnagyobb éjjeli lepkéje) hasonlóan átlátszó „ablakaik” vannak az alsó és felső szárnyakon. Ezek a szárnyak az aztékokat az obszidiánra emlékeztették, ezért is nevezték a Rothschildia fajokat „obszidián lepkéknek”.

Néhány más rovar, amelynek nevében szerepel a „rothschildi” szó

 • Achias rothschildi: egy vicces kinézetű légy Pápua Új-Guineaiből (Fotó megnyitása)
 • Agrias beata beata rothschildi: egy gyönyörű tarkalepke Peru-ból
 • Celerio euphorbiae rothschildi: kazánkban is megtalálható Kutyatejszender egyik alfaja
 • Chalcophoropsis rothschildi: Madagaszkárban található gyönyörű díszbogár
 • Closterus rothschildi: egy madagaszkári cincérféle
 • Colletes rothschildi: afrikai méh faj
 • Delias rothschildi: Buru-ban (Indonézia) található fehérlepke faj (Fotó megnyitása)
 • Lampropepla rothschildi: madagaszkári ékszerbogár
 • Prepona rothschildi: dél-amerikai tarkalepke
 • Trigonophorus rothschildi: taiwani ganajtúróféle
 • Xylophanes rothschildi bilineata: ecuadori szender
Walter Rothschild: akiről rovarokat neveztek el

Halálakor (1937. augusztus 27.) a múzeum szinte minden tartalmát a British Museumra (amelynek akkor a londoni Természettudományi Múzeum is része volt) hagyta. Ez volt minden idők legnagyobb adománya, amelyet egy múzeum kapott.

A rovargyűjteménye Londonba költözése után a madárgyűjtemény továbbra is Tringben maradt. Ma a tringi múzeumban dolgozó munkatársak több, mint egymillió madármintát, fészket és tojást gondoznak. Ebben a múzeumban a 4900 kiállítási darab nagy része még mindig ott van, ahová 125 évvel ezelőtt Walter tette.

Papilio ulysses, fekete keretben #2

Két gyönyörű lepke is díszíti az irodánk falát, amiket az Insectum webáruházból rendeltünk. Minden ügyfelünk a csodájukra jár! :) Csak ajánlani tudom a Péter által készített műalkotásokat, különösen azoknak akik egyedi lakberendezési tárgyra vágynak!

V. Ferenc (Debrecen)
Tropidacris dux, fekete keretben | #2356

Többször rendeltem, kiváló minőség, rugalmas szállítás, csak ajánlani tudom!

B. Noémi
Eurypelma spinicrus, fekete keretben | #2362

Szépen kidolgozott munka, remekül illik a szobám falára! Különböző színeivel feldobja és hangulatossá teszi a szobát! Köszönöm!

H. Anett (Jászberény)
Morpho didius, fehér keretben #1631

Gyönyörű lepkék találhatók meg a webáruházban igényes keretbe foglalva. Szülinapi ajándékozottam azóta is törzsvásárlójuk 🥰
Két egyedi kérésemet is teljesítette az Insectum, lakásavatóba és esküvőre is tökéletes választás volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

S. Zsuzsanna (Hajdúszoboszló )
Papilio ulysses, fehér keretben

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a különleges oldalra. Csodás bogarak és lepkék, stílusos közben szemet gyönyörködtető díszei lettek az otthonunknak. Külön nagy öröm számomra, hogy nem védett fajok kerülnek a keretbe.

S. Katalin (Szirmabesenyő)
Bankkártyás fizetés Barionnal