Barion Pixel
Insectum magazin

Walter Rothschild: akiről rovarokat neveztek el

Walter RothschildLionel Walter Rothschild 1868. február 8-án született Londonban. Édesanyja Emma Louise volt, édesapja pedig Nathan Rothschild, bankár. A fiatal Walter-nek két nagy szerelme volt: Emma, az édesanyja és az állatok. Hét éves korában bejelentette szüleinek, hogy egy múzeumot fog nyitni és megmutatja a nagyérdeműnek az eddig gyűjtött állatait (amik kezdetben főként rovarok voltak). Walter édesapja mindig is azt szerette volna, ha fia a nyomdokaiba lép, és bankár lesz. Annak fejében támogatta fia álmát, ha az elvégzi az egyetemet és segédkezik a családi vállalkozásban. Az ígéret teljesült, hiszen Nathan Rothschild a fia huszonegyedik születésnapjára egy múzeumot épített neki a Tring Park szélén. Az 1892-ben megnyitott múzeum a világ egyik legnagyobb természettudományi gyűjteményének adott otthont, és nyilvános volt.

Gyűjteményében 300 000 madár toll, 200 000 madártojás, 2 250 000 lepke, 30 000 bogár, valamint emlősök, hüllők és halak szerepeltek.

Walter rendkívül sokoldalú személyiség volt: katonai szolgálatot teljesített, a család banki üzletében dolgozott, illetve politikusként is tevékenykedett (1899-1910 között Aylesbury konzervatív képviselője volt). Annak ellenére, hogy nagyon félénk ember volt, Walter elszánt karakter hírében állt: mindenáron be akarta bizonyítani, hogy a híresen vad zebrák is szelidíthetők. Walter egy lovastrénert alkalmazott, aki keményen dolgozott a zebrák betörésén, és végül sikerült neki hat állatot befognia egy hintóba. Walter ezzel a fogattal egész Londonon keresztül áthajtott, egész a Buckingham-palota kapujáig.

1898-ban a Giesseni Egyetem díszdoktori címet adományozott Walternek. 1899-ben a British Museum megbízottjává tették, 1911-ben pedig a Royal Society munkatársává választották.

Bár soha nem nősült meg, Walternek több szeretője volt. Egyiküktől lánya is született. Állítólag az egyik szeretője megzsarolta, hogy nyilvánosságra hozza kapcsolatukat, és arra kényszerítette a férfit, hogy hatalmas madárgyűjteményét eladja az Amerikai Természettudományi Múzeumnak.

A sok-sok tevékenység mellett Walter-nek az örök “szerelme” mindvégig a múzeuma és a természettudomány maradt. Élete során több, mint 48 különböző országból gyűjtött / gyűjtetett példányokat (kb. 400 gyűjtő küldött neki folyamatosan mintákat, állatokat), amelyek közül sok új volt a nyugati tudomány számára. Walter főleg Tringben tartózkodott, és a kapott minták alapos tanulmányozására és az új fajok leírására összpontosított.

Walter Rothschild-nak a galapagosi teknősök és a madarak (főleg a kazuárok) mellett a fő szenvedélye a rovarok voltak. 153 rovar, 58 madár, 17 emlős, 3 hal, 2 hüllő viseli a nevét.

Talán az egyik legszebb rovar, amelynek a nevében szerepel a Rothschild név, az Ornithoptera rothschildi. Ez egy endemikus faj (azon faj, amely természetes állapotban csak egy adott elterjedési terület határain belül él), amely az Arfak-hegységben (Új-Guinea) található.

Ornithoptera rothschildi
Ornithoptera rothschildi hím

A Rothschildia éjjeli lepkék

Kb. 30 Rothschildia faj viseli Walter Rothschild nevét. Ezek a lepkék a Saturniidae (pávaszemek) családba tartoznak. A Rothschildia fajok nagyon egyformák, és csak apróbb eltérések, mintázatok és színárnyalatok különböztetik meg őket egymástól. Az atlas lepkéhez (Attacus atlas, mely a világ legnagyobb éjjeli lepkéje) hasonlóan átlátszó “ablakaik” vannak az alsó és felső szárnyakon. Ezek a szárnyak az aztékokat az obszidiánra emlékeztették, ezért is nevezték a Rothschildia fajokat “obszidián lepkéknek”.

Néhány más rovar, amelynek nevében szerepel a “rothschildi” szó

 • Achias rothschildi: egy vicces kinézetű légy Pápua Új-Guineaiből (Fotó megnyitása)
 • Agrias beata beata rothschildi: egy gyönyörű tarkalepke Peru-ból
 • Celerio euphorbiae rothschildi: kazánkban is megtalálható Kutyatejszender egyik alfaja
 • Chalcophoropsis rothschildi: Madagaszkárban található gyönyörű díszbogár
 • Closterus rothschildi: egy madagaszkári cincérféle
 • Colletes rothschildi: afrikai méh faj
 • Delias rothschildi: Buru-ban (Indonézia) található fehérlepke faj (Fotó megnyitása)
 • Lampropepla rothschildi: madagaszkári ékszerbogár
 • Prepona rothschildi: dél-amerikai tarkalepke
 • Trigonophorus rothschildi: taiwani ganajtúróféle
 • Xylophanes rothschildi bilineata: ecuadori szender
Walter Rothschild: akiről rovarokat neveztek el

Halálakor (1937. augusztus 27.) a múzeum szinte minden tartalmát a British Museumra (amelynek akkor a londoni Természettudományi Múzeum is része volt) hagyta. Ez volt minden idők legnagyobb adománya, amelyet egy múzeum kapott.

A rovargyűjteménye Londonba költözése után a madárgyűjtemény továbbra is Tringben maradt. Ma a tringi múzeumban dolgozó munkatársak több, mint egymillió madármintát, fészket és tojást gondoznak. Ebben a múzeumban a 4900 kiállítási darab nagy része még mindig ott van, ahová 125 évvel ezelőtt Walter tette.

Morpho didius, fekete keretben | #1921

A termékek "laikus" szemmel nézve is nagyon szépek. A rovarok nagyon jó állapotban vannak, és gyönyörűen vannak preparálva. A keret is szép, az egész ízlésesen van elkészítve. A vásárlás gyors volt, a csomag gondosan volt csomagolva, és sértetlenül megérkezett.

B. Bettina (Budapest)
Bogár mix, fehér keretben | #2504

A webáruház átlátható, Péter munkája meg csodás.
Nagyon örülök, hogy rátaláltam.
Fogunk még rendelni!
Köszönjük a profizmust.:)

G. Zsuzsa (Budapest, XXII.)
Phoebis philea + Anteos menippe, fekete keretben | #2590

Minden időben megèrkezett amit rendeltem. Talán mèg szebbek is a termèkek mint ahogy azt a kèpernyőn látjuk. Minden kèrdèsemre szinte azonnal választ kaptam. Nagyon meg vagyok elègedve. Köszönöm 😊

S. Márta (Dabas)
Papilio blumei, fehér keretben | #2365

A webáruház tökéletesen mutatja az árut,amit gyorsan és szépen ,szakszerüen becsomagolva küldenek.
Csak ajánlani tudom.

D. Aladár (Budapest)
Heterometrus cyaneus, fekete keretben | #2261

Összes hét keretet rendeltünk eddig. A vásárló már a weboldalt böngészve szinte előre látja, hogy kifogástalan minőséggel és rendkívüli igényességgel fog találkozni, amikor kézhez kapja a terméket. És így van! Minden alkalommal hibátlan termékek érkeztek, amelyek nálunk immár két szobát ékesítenek. Köszönjük szépen Péter! Mindenkinek jó szívvel ajánlom.

D. György (Debrecen)
Bankkártyás fizetés Barionnal